Marinos Antipas / Μαρίνος Αντύπας

Yiannis Markopoulos- Halkias- The teacher
From the only record in the recording industry of Greece which speaks of Thessaly’s ‘Kileler,’ song which speaks of its soul: Marino Antypa, who went around the villages of the countryside and raised the consciousness of the people against the large estate holders, who took the land from the Turks instead of turning it over to the true owners, the people who had been working it for so many years. . . (with the blessing of the Greek government, of course). It is understood that he did not live long; he was brought down by the overseer of the big estate holders, Kyriakou Ioanni for 12 thousand drachmas, in Larisa, when he was 35 years old.

The teacher
lyrics: Kostas Virvos
music: Yiannis Markopoulos
vocals: Lakis Halkias

Γιάννης Μαρκόπουλος – Χαλκιάς – Ο δάσκαλος
Από τον μοναδικό δίσκο της ελληνικής δισκογραφίας που μιλά για το Θεσσαλικό Κιλελέρ; ένα τραγούδι που μιλά για την ψυχή του: το Μαρίνο Αντύπα που γύριζε στα χωριά του κάμπου και ξεσήκωνε τον κόσμο εναντιών των τσιφλικάδων που πήραν τη γη από τους Τούρκους αντί να δωθεί στους πραγματικούς ιδιοκτήτες ,αυτούς που την δούλευαν τόσα χρόνια…(με τις ευλογίες του ελληνικού κράτους βεβαίως-βεβαίως).Εννοείται ότι δεν έζησε πολύ πέφτει από τον επιστατη των μεγαλοτσιφλικάδων Κυριακού Ιωάννη για 12 χιλιάρικα στην Λάρισα στα 35 του χρόνια…

Ο δάσκαλος
Στίχοι: Κώστας Βίρβος
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Λάκης Χαλκιάς

Τον δάσκαλο, τον δάσκαλο
αυτόν τον σαρδανάπαλο
να μου τον φέρετε στο στρώμα
που λέει στους χουσμεκιάρηδες
που λέει στους μεσιακάρηδες
ότι δικό τους είν’ το χώμα.

Τον δάσκαλο, τον δάσκαλο
αυτόν τον σαρδανάπαλο
να σταματήσει πια να δασκαλεύει
με λόγια σαν και τούτα της φωτιάς
πως όποιος για το δίκιο δεν παλεύει
θα ζει και θα πεθαίνει σαν ραγιάς.

Τον δάσκαλο, τον δάσκαλο
αυτόν τον σαρδανάπαλο
που κατσαπλιάδες έχει γύρω,
παράδες θα γεμίσετε
το στόμα αν του κλείσετε
που τάζει στου κολίγους κλήρο.

Τον δάσκαλο, τον δάσκαλο
αυτόν τον σαρδανάπαλο
να σταματήσει πια να δασκαλεύει
με λόγια σαν και τούτα της φωτιάς
πως όποιος για το δίκιο δεν παλεύει
θα ζει και θα πεθαίνει σαν ραγιάς.

Marinos Antypas Ο Μαρίνος Αντύπας γεννήθηκε στο χωριό Φερεντινάτα της περιοχής Πυλάρου στην Κεφαλονιά το 1872 από μικροαστούς γονείς. Αποφοίτησε το 1897 από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν υπέρμαχος των λαϊκών ελευθεριών και των φυσικών δικαιωμάτων του ανθρώπου, κυρίως των ανθρώπων του μόχθου. Αγωνίστηκε σ’ όλη του τη ζωή για την αφύπνιση του λαού, και μάλιστα των αγροτικών και εργατικών τάξεων.
Κατά την Κρητική Επανάσταση του 1896, πολέμησε μαζί με άλλους φοιτητές στο πλευρό των Κρητών. Πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες ως σοσιαλιστής αποτελούν ένα βασικό γνώρισμά του: πραγματοποιεί συλλαλητήρια όπου διώκεται, δικάζεται αλλά τελικά αποφυλακίζεται. Το 1906, μετά την αποτυχία του στις εκλογές στην Κεφαλλονιά (ως βουλευτής Κρανιάς), φτάνει στη Θεσσαλία και διευθύνει τα κτήματα του θείου του, Γ. Σκιαδαρέση. Εκεί αγωνίζεται για τα δικαιώματα των εξαθλιωμένων αγροτών της Θεσσαλίας. Οι ενέργειές του προκαλούν το μίσος των τσιφλικάδων, που προσπαθούν να τον εκμηδενίσουν. Ο Μ. Αντύπας διατρέχει τα χωριά του θεσσαλικού κάμπου και κινητοποιεί τους αγρότες για τα δίκαιά τους, με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο στο Λασποχώρι στις αρχές του 1907. Οι τσιφλικάδες της Θεσσαλίας, βλέποντας πως με κανένα μέσο δεν μπορούν να τον κάμψουν, αποφασίζουν τη δολοφονία του στις 8 Μαρτίου 1907 στον Πυργετό Λάρισας. Ηθικός αυτουργός ο Ιωάννης Κυριακός. Οι τελευταίες λέξεις του Μαρίνου Αντύπα ήταν: “Ισότης, Αδελφότης, Ελευθερία”. Η δολοφονία του προκαλεί λαϊκές εκδηλώσεις και αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα.

see also / να δείτε επίσης

The soil was dyed red [theater & film] / Το χώμα βαφτηκε κόκκινο

Eagle, brave young man
The murder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>